Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Festum Omnium Sanctorum ( Alla helgons dag)

Halloween och Alla helgons Dag är inte exakt samma sak fastän vi ofta ser det så. Halloween inträffar den 31 oktober och Alla Helgons Dag är på lördag den 6 november i år. De två dagarna har dock många gemensamma nämnare och härstammar från den keltiska traditionen med Samhain som är en skördefest. Man anser att slöjan mellan dimensionerna är som tunnast nu och det är lättare att kommunicera med de på andra sidan. Att man klär ut sig i läskiga kostymer sägs bero på att man ville skrämma bort de döda som kom för att hälsa på. Enligt mytologin ska onda andar ha följt med vid skörden och det var specifikt dessa man ville mota bort, och inte avlidna familjemedlemmar.

Alla helgons dag, Dominica in natali sanctorum eller Festum Omnium Sanctorum ( kärt barn har många namn) har även ett kristet ursprung och härtstammar från den medelida högitden då man firade martyrer och helgon, samt hedrade andra döda genom att tända ljus på deras gravar. Vad är ett helgon då? Ett helgon är en person som betraktas som helig och är föremål för vördnad särskilt efter sin bortgång.

Inom den katolska kyrkan firar man Alla själars dag den 2 november och i deras helgonkult firar man specifikt martyrer på deras dödsdagar. Där är döden och inte livet det ärofyllda. Kan tyckas lite bakvänt, men martyrer anses oftast ha dött för en god sak, ungefär som någon som dött ‘hjältedöden’. Det första kända helgonet/martyren hetter Polykarpos och levde mellan år 69 till 155 och blev ganska gammal för den tiden. Hans hjätedåd bestod i att han ställde sig upp mot den romerska regimen och vägrade offra till kejsaren för att han kände att det skulle vara ett svek mot Jesus. För detta blev han och hans 12 lärljungar brända på bål. Man kan såklart diskutera om detta var hjältemodigt eller dumdristigt, att sätta livet till för en religiös övertygelse, eller måhända politiskt och moralisk egentligen. När vi pratar om hjältar idag tänker vi oftast på någon som räddat livet på någon annan, inte lett ett helt gäng in i döden. Tiderna förändras. Det kan vara bra att blicka bakåt på historien ibland och få lite perspektiv på tillvaron.

De flesta helgon genom historien är män, men kvinnor finns med. De mest kända är väl Moder Teresa och Heliga Birgitta för oss i Sverige. Skåne har dock frambringat tre kvinnliga helgon: Magnhild av Fulltofta, Sankta Sissela av Borrby och Sankta Tora av Torekov. Magnhild ägnade sitt liv åt undervisning av barn och botade sjuka. Hon blev mördad av sin sonhustru och vid hennes begravning föll kistan till marken och en källa sprang fram där den fallit.

Vem hedrar du vid denna högtid? Finns det någon som varit ett helgon just för dig?

Kram Cleo

Sankta Magnhilds källa ( Wikipedia 2021)

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Helgon

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_helgons_dag

https://sv.wikipedia.org/wiki/Polykarpos

https://sv.wikipedia.org/wiki/Magnhild_av_Fulltofta

Annons
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close