Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Guru purnima

Den 24:e juli firas inom buddhismen och hinduismen en högtid vid namn guru purnima. Den syftar till att visa vördnad och uppskattning gentemot de andligt evolverade och akademiskt upplysta individer som delar med sig av sin visdom och sina kunskaper utan att förvänta sig något i gengäld. I länder där denna tradition har ett starkt fäste såsom Indien, Nepal och Bhutan håller man festivaler till inte bara andliga ledares ära utan även lärare inom olika akademiska inriktningar. Ordet guru kommer från sanskrit och betyder den som avlägsnar mörkret från vår ignorans och denna så kallade guruprincip sägs vara tusen gånger starkare under denna fullmåne än under någon annan dag. Under dessa rituella firanden ger man gåvor till gurun, reciterar poem eller på annat sätt uttrycker sin vördnad och tacksamhet, varvid gurun i sin tur återbördar denna vördnad med att förläna de dyrkande välsignelser.

Man kan reflektera över denna tradition och rollen som guru eller lärare som vi alla får ta på oss emellanåt, precis som rollen som den som söker kunskap och vägledning. Utan vägledning i tillvaron från föräldrar, syskon, vänner, klasskamrater, lärare, kollegor, medmänniskor och medvarelser vore vi ganska vilsna. När vi är barn är dessa vardagsgurus oumbärliga, men som vuxna när vi söker svar på frågor av mer komplicerad karaktär får vi ofta höra att vi ska lita till vår egen magkänsla, instinkt och hjärta, eller att vi borde lyssna till förnuftet, sätta känslorna åt sidan, se till kollektivets bästa och inte egots. Olika gurus har olika filosofier om hur livet bäst bör levas. Det gäller att hålla en balans mellan sin egen magkänsla och förnuftet och kunna skilja agnarna från vetet.

Vi kan dock gott anamma denna fina tradition och ge lite extra uppskattning till de lärare, vägledare och personer som betytt något extra för oss personligen. Att skicka ett poem till en universitetsprofessor kanske inte tas emot på rätt sätt, men vem vet, det kanske det gör. Kom ihåg att även ge dig själv beröm för de gånger du lyssnat till ditt hjärta.

Kram

Cleo

Källor

https://en.wikipedia.org/wiki/Guru_Purnima

https://www.redbubble.com/shop/ap/12907984?ref=studio-promote

Annons
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close