Alla hjärtans dag

Hej!

Nu på söndag den 14:e februari är det Alla Hjärtans Dag. I vanlig ordning har jag kollat upp detta rent vetenskapligt och undersökt var denna sed härstammar från. Så håll till godo, här kommer ännu en liten historielektion med väl övervägda reflektioner av undertecknad.

Det verkar som att det är det katolska kyrkan som ursprungligen är skyldig till denna dagens uppkomst redan på 400-talet. Då firade man ett helgon eller martyr, möjligen flera sådana med namnet Valentinus. Enligt legenden ska åtminstone en av dem ha gett upphov till titeln Sankt Valentin då han uppgavs ha haft helande förmågor och gett sin fångvaktares dotter synen åter.

På medeltiden utvecklades myten om Valentin och kom att innefatta de romantiska idéer vi tillskriver den idag. Precis som i forna tider på pingsten i Sverige började man i England och Frankrike att para ihop ungdomar genom parningslekar och danser, grundat på tanken att det är så djuren gör, specifikt fåglar, i februari. Då detta sammanföll tidsmässig med myten om Valentin hette det i folkmun att man skulle få sin Valentin. Seden med parningslekarna utvecklades till att skriva kärleksbrev och dikter till sin önskade Valentin, När boktryckarkonsten utvecklades användes istället färdigtryckta kort och så småningom utvecklades en hel kommers med presenter och event.

Legenden om Valentin fick ett nytt liv och de olika Valentiner som man ursprungligen talade om transformerades till en kristen präst i Rom som dog martyrdöden för att han trotsat kejsaren Claudius II. Han brott var att viga unga par, något som tydligen var förbjudet av Claudius. Valentinkorten sägs i denna efterkonstruktion härstamma från att prästen lyckades smuggla ut ett kort till sin älskade , fångvaktarens dotter, innan han avrättades. Seden att ge bort blommor sägs även härstamma från att denna präst tyckte om att plocka blommor och ge dem till förälskade par.

Bortser man från den kristna historien om Valentin så har denna parningslek även ett annat ursprung. Lupercalia kallades en romersk fruktbarhetsfestival dedikerad till jordbruksguden Faunus och Roms grundare Romulus och Remus. Kulten Luperci’s präster gick alltid den 15:e februari till grottan där Romulus och Remus sägs ha blivit uppfödda av en varghona. Vid grottan offrades en get och en hund, vars kött skars till slamsor som sedan daskades mot kvinnor och gröda för att ge god fruktbarhet och god skörd. Kvinnorna karvade in sina namn på köttslamsorna de fick och lade dessa i en urna på torget. Stadens ungkarlar plockade sedan varsin köttslamsa och gifte sig oftast med kvinnan vars namn stod karvat på köttet. Lupercalia förbjöds så småningom och seden kristnades med myten om Valentin.

Cupid, den lilla keruben, eller putti som dessa också kallas, som vi ofta ser på valentinkort är egentligen den grekiska guden Eros, som leker med människornas hjärtan genom att skjuta sina gyllene pilar in i dem. En lek han enligt myten själv föll offer för. Hans pil studsade vi ett tillfälle tillbaka och han råkade träffa sig själv, vilket ledde till att han föll handlöst för den vackra Psyche. Denna myt har dock flera versioner, i en förklaring råkade Eros sticka sig på pilen.

Denna dag har i samtiden tagit sig lite olika uttryck runtom i världen. I Finland kallar man den för Vänskapens Dag då man uppmuntrar till humanitärt arbete förutom den allmänna traditionen att skicka hälsningar. I Japan och Sydkorea är choklad en viktigt ingrediens, medan i Kroatien är det hjärtformade bakelser som gäller.

Om vi fixar julen med alla ‘måsten’ kan inte Alla Hjärtans Dag vara så svårt. Om allt ska gå traditionsenligt rätt till ska där alltså finnas minst ett kort eller kärleksbrev, blommor, choklad, bakelser, kvittrande fåglar, keruber, lite köttslamsor och möjligen en präst eller åtminstone kejsare. Den vackra Psyche- a beautiful mind? En bra film kanske funkar det med.

Fast det går såklart att byta ut köttslamsorna med veganska alternativ. Det går lika bra med sojakorv. Lycka till!

Kom ihåg att ta hand om dig själv och ge dig själv all den kärlek du behöver.

Kram och kärlek

Cleo

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_hj%C3%A4rtans_dag

https://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day-2

https://sv.wikipedia.org/wiki/A_Beautiful_Mind

https://utforskasinnet.se/eros-psyche/

https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio/subjects/erosamor/cupid

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close